Hiljuti on meedias kära teinud ühe huvikooli juhi poliitilistel põhjustel vallandamine. Laidan seda - inimestel on sõnavabadus ja poliitiline vallandamine on nõme autoritaarne komme. Häbi tegijatele! Kas vallandatu ise oli normaalne tüüp - mina seda ei tea.

Tüüp vallandati, kuna ta põhimõtteliselt (mitte täpselt - võinuks tsiteerida täpsemalt, oleks vähem jama) tsiteeris ühte ajaloolast. Mitte halva mainega ajaloolast.

Muuseas kirjutas ta, et “NKVD sõnul likvideerisid nad sadu bandiitide gruppe”. Osad läksid selle üle nii leili, et kõrvadest tuli auru ja reaalsustaju kukkus ära.

Arvati, et Ptšjolkin peab metsavendi bandiitideks ja kiidab küüditamist. Võinuks aru saada, et Ptšjolkin jutustas, milleks NKVD metsavendi pidas. Samast postitusest leiab ka teise termini “nõukogudevastane vastupanu”. Küüditamise põhjustest pidanuks aga Ptšjolkin lähemalt rääkima - nagu metsavendade olemasolust ei jätkunud küüditamise nurjamiseks, nii metsavendade puudumine poleks kah küüditamist ära hoidnud. Juuniküüditamine pidi pea maha lööma vana vabariigi eliidil, märtsiküüditamine aga pidi sillutama teed varade kollektiviseerimisele. Mõlemad on jälestusväärsed massirepressioonid, aga teine palju mastaapsem, kui esimene.

Aga nüüd ma tahaks päris šokeeriva avaldusega esineda.

Jah, osad metsavennad olid bandiidid. Selle üle ei pea põdema. Iga vastupanuliikumine maailmas on hankinud omale vahendeid illegaalsetel viisidel.

Minu poliitilised kolleegid - anarhistid Hispaanias pärast kaotatud kodusõda - olid bandiidid ja ma ei häbene neid. Ka pärast Prantsusmaale põgenemist olid paljud neist bandiidid edasi, ma ei häbene ka seda.

Kui oled võimude silmis täiesti soovimatu isik, keda võim tahab tappa või vangistada - sa ei saa palgatööga ausalt leiba teenida. Kui vajad relvi ja varustust rohkem kui triviaalses koguses, siis müts näpus talude ukse taga käimine ei aita - tuleb varastada, tuleb dokumente võltsida, tuleb vajadusel ka röövida - vastupanuliikumised on oma relvi sageli sõjaväelt või julgeolekujõududelt kavaluse ja vägivallaga võtnud.

Soovitan teile filmi, mis näitab positiivselt ühte kuulsat bandiiti - kaader filmist on postituse pealkirja küljes.

https://en.wikipedia.org/wiki/A_Man_of_Action_(2022_film)

“A man of action” (Un hombre de acción) jutustab kehva pangaröövli, keskpärase müürsepa ja maailma ühe meisterlikuma tšekivõltsija, anarhist Lucio Urtubia põnevast elust.

Hispaania vastupanuliikumisele, mis Franco režiimile kaikaid kodaraisse loopis ja režiimi ohvreid aitas, tõstis Lucio kokku miljoneid krabisevat, ilma milleta mastaapne vastupanu ei õnnestu. See ei ole häbiväärne tegu. Häbiväärne oleks, kui ta oleks kellegi asjasse puutumatu eraisiku küüditanud või ära tapnud.

Metsavendi oli eri sorte. Ei saa välistada, et mõned neist tapsid asjassepuutumatu isiku. Aga võrreldes NKVD-ga olid nad rahvale üsna kahjutu seltskond.

Sellest kõigest peaks tohtima rääkida, ilma et poliitikud kambaka korraldaks ja meedias lintšimise meeleolu tekiks. :)