Delfi Ärileht kirjutab kliimamuutuse viljadest. Tugevamad ja visamad ilmamustrid, parasjagu on algamas El Niño (ERR tutvustab Vaikse Ookeani ilmanähtust siin) -> tänavu on kevadkuivus tugev ja läheb suvekuivuseks ilma pausita üle.

Tulemusena on enamus Eestist EMHI hoiatuste kaardil oranžiks värvitud ja Viimsi vallas ägisetakse veetarbimise üle:

Viimsi Vee juhatuse liikme Raul Vanema sõnul on olukord kriitiline. „Öine veetarbimine on nii suur, et veevarud ei jõua enam hommikuks taastuda nagu tavaliselt. Seostame seda tarbimise kasvu kuiva perioodiga ja inimeste sooviga oma muru kasta. Joogivee kasutamine selleks ei ole lubatud ega keskkonnasäästlik,“ sõnas Vanem Viimsi Valla uudistes.

Joogivee pruukimine suuremahuliseks niisutamiseks on tõesti raiskav - aga selgitustöö pole inimesteni jõudnud. Seetõttu on Viimsis nüüd kasutusel “rohepeks” ehk korraldatakse “veereide” - kas see ongi ökofašism, mida me kõik kartsime? :D (küsimus on retooriline, aga selgitustöö tuleb teha enne kaika väljavõtmist)

(Ise võtsin kuivenduskraavist päikeseenergia abil 1000 L vee laadset toodet, puhuks kui keegi midagi põlema paneb või põud kaua kestab. Kavatsen sellega toidutaimi kasta.)

  • sunaurusA
    link
    fedilink
    eesti
    arrow-up
    3
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Paar suve tagasi oli minu kodukülas sarnane teema, et vesi ei suutnud ära taastuda. Inimestel paluti kokkuhoidlikud olla, aga paljudel oli sellest väga suva - majade vahel jalutades oli iga päev näha, kuidas inimesed muru kastsid või basseine täitsid.

    Tundub, et sellised reidid ongi vajalikud, kui reaalselt muutust tahta.

    • perestroikaOP
      link
      fedilink
      eesti
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Eks ta nii kipub olema, et kui laiema avalikkuse käitumise muutust on tarvis, siis variandid:

      • alustada varakult harimisega, aga kes ei taha haritud saada, ei saa
      • alustada hilja ja kollitamisega, kolli (ametnikku) kardavad juba rohkemad

      On nii klassikaline, et mingi käitumismalli mõistlikkus või ebamõistlikkus on samaaegselt mingil tasandil teada (ja loogika abil tuletatav), aga vabatahtlikult järgivad seda vähesed. Teisiti tehakse, kuna tähelepanu ei võimaldanud ja teave ei levinud, ning mugavus oli ees…

      …ja tõenäoliselt osad jäävad veel kauaks teisiti tegema, kuna igasugune reid on piiratud ressurssidega tegevus ja avastab vaid suuremad “purskkaevud”, ning iga sunniviisiline selgitustöö on vabatahtliku lugemise kõrval jube väsitav.

      Rubriigist “me elame ühiskonnas”. :D

  • boonhet
    link
    fedilink
    eesti
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Traditsiooniline monokultuurne muru pole keskkonnasõbralik, põuakindel ega ilus. Kellel vähegi viitsimist, soovitan aia täita muude taimedega ja kõndimiseks teha kivirajad. Paari aasta pärast tahab juba rohimist ka vähem. On võimalik saavutada muinasjutuliselt ilus aed ja seejuures kastmist tahab vähem.

    • sunaurusA
      link
      fedilink
      eesti
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Kas sul on selline aed? Mis taimedega sa muru asendanud oled?